Личен блог за всичко

Как социалните мрежи и мобилните устройства повлияха на музиката

май 28, 2016 admin 0 Comments

muzikalenЗапочването на такава е тема е щекотлив въпрос, защото съдържа в себе си уловка. Много неща свързани с нови изобретения и приложения, могат да повлияят и променят музикалния бизнес, начина на композиране, начина на слушане и възприемане на музиката, но самата музика като почти магично преживяване едва ли може да бъде променена.

Стив Джобс бе казал, че: Първият Айпод, не само е променил начина, по-който слушаме музика, но е променил цялата музикална индустрия. Комбинацията от социални мрежи и социални медии, онлайн платформи за качване и сваляне на музика, музикални магазини онлайн ни предоставят нов начин за поръчване и слушане на музиката. А самите социални мрежи ни помагат по-лесно да намерим творци, които не е задължително да са свързани с музикалния бизнес. Да споделяме музикален опит и да посочваме нашите любими песни, стилове и музиканти.

Музикалният маркетинг винаги е съдържал социален аспект в себе си, независимо дали е свързан с музика на живо в клуб, свирене с приятели или в група, слушане на любимо радио и мн. Други. Сега всичко това е избираемо директно от мобилните приложения, информацията за събитията е споделена в социалните мрежи. Следователно музиката се е настанил трайно в тях, и всеки музикант или музикален стил е по-близо до своите почитатели.

Самата музикална индустрия също е засегната от тази огромна промяна. Не се знае още как ще бъдат организирани новите форми и какво предстои, но примерите за известността придобивана чрез социалните мрежи са много и са показателно. Нека само си спомним успехът на Псай с неговия Гагнам стайл, който се превърна в международен феномен заради социалните медии. За нула време песента от Ютуб и Туитър се пренесе навсякъде.

 Днес всеки талантлив музикант, може да изсвири или изпее нещо, така че да не се свени да го качи в социалните мрежи, разбира се, че не е нужно да разчита и се надява на глобален финансов успех като при споменатия Гагнам стайл, но със сигурност може да спечели много фенове, които да харесат изпълнението му и дори да го споделят.

Previous Post

Next Post