Личен блог за всичко

Български традиции в обличането

май 31, 2016 Kalin Mihov 0 Comments

225 При българското народно облекло със специално предназначение са изработвани различни дрехи за коледуване, лазаруване, за сватба и венчавка, за посрещане на Гергьовден, Коледа и други традиционни празници. При това много от елементите, орнаментиката и допълненията към облеклото са носели символична натовареност. Във всеки един от районите тези обредни дрехи, както и допълненията към тях, са имали и своя специфична особеност.

Например при християнския пролетен празник Лазаровден, свързан с настъпването на пролетта и моминството, в групата от персонажи се включва т. нар. буеник – водач на групата лазаруващи. Облеклото на буеника в село Юпер – община Кубрат в Северна България се характеризира с богата орнаментална украса по горните дрехи на костюма. Най-отдолу се обличала дълга до под коляното риза, орнаментирана с бродерия покрай деколтето и ръкавите. Върху нея се надява елече с нашити на гърба му пендари, като елечето се обличало обратно (закопчаването на гърба), за да бъдат излъгани лошото време и злите сили, та да дойдат след като берекета е прибран.  Кръстът се пристяга с колан, а върху раменете се поставят по две везани кърпи. Върху тях са нашити геометрични фигури или стилизирани листа, цветя.

Кърпите символизират закрилата на раменете, запазване на силата в тях, защото те са носели тежки житни снопове, подсигурявали са хляба. Цялостният облик на костюма се допълва от шарени кърпи (пошове). Пъстротата на кърпите е символ на пъстротата и красотата на пролетта. Стъпаловидно към врата се нареждат нанизи или огърлици с различна големина.

На главата се слага калпак с букети или ширити с парички под челото. Отстрани се спускат две синчани висулки (припашулки), а отзад косата е покрита с дълги цветни ленти. Допълнение към този костюм е и дървена пръчка със завързана на върха й везана кърпа. Навярно само този пример е достатъчен, за да се види какво огромно богатство от символи и образи се крие в българското национално празнично – обредно облекло, което може да послужи като източник на идеи за проектиране на съвременно облекло.

Източник: http://inisess-shop.com/

Previous Post

Next Post