Личен блог за всичко

Как работи съединителят на автомобила

ноември 5, 2017 Ekaterina Georgieva 0 Comments

Съединителят на автомобила предава мощността на двигателя към скоростната кутия и позволява предаването да бъде прекъснато, докато скоростната кутия е избрана да се движи от стационарно положение, когато скоростите се сменят, докато колата се движат.

Хидравлична система на съединителя

Повечето коли използват фрикционен съединител, задвижван от течност (хидравличен) или по-често от кабел.

Когато една кола се движи при захранване, съединителят е включен. Тогава плочата за налягане приковава към маховика и упражнява постоянен сила, с помощта на диафрагма пружина, върху задвижваната плоча. Тук от съществена роля са и маслата: https://autoprofi.bg/castrol-magnatec-5w-40-c3-1l-prod1221.html.

По-ранните автомобили имат серия от спирални пружини в задната част на натиска , вместо диафрагмена пружина.

Задвижваната (или фрикционната) плоча се движи върху шлифован входящ вал, през който се предава мощността към скоростната кутия. Плочата има фрикционни накладки, подобни на спирачните накладки, и на двете си лица. Това позволява гладкото задвижване, когато съединителят е включен.

Когато съединителят е освободен (педалът е натиснат), рамото натиска освобождаващ лагер срещу центъра на пружината на мембраната, което освобождава затягащото налягане.

Външната част на натискателната плоча, която има голяма триеща повърхност, след това вече не захваща задвижваната плоча към маховика, така става прекъсването на предавателната мощност и преодоляването на зъбните колела. За повече мощ, вижте за нов акумулатор: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-blue-dynamic-52ah-prod1254.html.

Съединителя е включен – пружината на диафрагмата държи задвижваната плоча.

Съединителят е изключен – освобождаващият лагер е натиснал пружината на диафрагмата.

Когато педалът на съединителя се освободи, опорният лагер се изтегля и зареждането на пружината с диафрагмата още веднъж притиска задвижваната плоча към маховика, за да възобнови предаването на мощност.

Някои автомобили имат хидравличен съединител. Натискът върху педала на съединителя вътре в колата активира бутало в главния цилиндър, което предава налягането през тръба, пълна с течност, към подчинен цилиндър, монтиран върху корпуса на съединителя.

Буталото на робот на цилиндъра е свързано с рамото за освобождаване на съединителя.

Части на съединителя

Съвременният съединител има четири основни компонента: покривната плоча (която включва диафрагмена пружина), плочата за натиск, задвижващата плоча и освобождаващ лагер.

Корпусът се завинтва към маховика, а натискната плоча упражнява натиск върху задвижваната плоча чрез диафрагмена пружина или чрез спирачни пружини върху по-ранните автомобили.

Задвижваната плоча се движи върху шипа между вала и маховика.

Тя е обърната от всяка страна с триещ материал, който притиска плочата за натиск и маховика, когато е напълно захванат и може да се плъзга като контролирано количество, когато педалът на съединителя е частично натиснат, което позволява гладкото задвижване.

Освобождаващият лагер се натиска здраво срещу пружината на диафрагмата или хидравлично, или чрез кабел и лост и освобождава пружинното натоварване, за да прекъсне предаването на електроенергия.

 

Previous Post

Next Post