Личен блог за всичко

Липса на кадри – един проблем и в съвременното строителство

март 9, 2018 Kalin Mihov 0 Comments

Наскоро, при проведен разговор с началството на малка строителна фирма разбрахме, че проблемът с добре подготвени майстори е належащ и фирмите не търсят толкова майстори, колкото млади хора, които да бъдат обучени в занаята. Това не е проблем само в България и навсякъде хората търсят начини как да преодолеят тази стагнация с кадрите,  така че това да не се отрази на работата в сектора. Големите строителни фирми имат преимущество в тази насока, защото имат повече средства и могат да привличат работници, но когато и те започват да се борят за специалисти, тогава нещата, наистина не вървят на добре.

Проблемът навсякъде има различни причини, но в неговата крайна форма той е видим. Отделно от това се получава и друг парадокс. В строителството навлизат нови методики, нови технологии, нови философски идеи и концепции за домовете. Все още са малко строителните фирми, които обаче могат да изпълнят такива концепции, именно заради липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Просто защото кадрите работят по стари, добре изпитани методи, които са решение за масовото жилищно строителство, но не и за новото модерно бизнес и индустриално строителство.

Липсата на кадри не е феномен само в строителството, но той е видим в работата на обществото. То сякаш забавя развитието си, но в проблематична ситуация попадат и малките собственици в по-малки градове. Обикновено строителните фирми са ангажирани в изпълнение на големи и отговорни проекти, а когато хората се интересуват от строителство на пристройка, на гараж, на някаква по-малка сграда в двора. Те просто няма на кого да разчитат. Налага се да чакат със седмици, докато някой  строителна бригада се освободи и дойде да работи на място.

Трудно може да се реши този проблем и не става така с магическа пръчка. Поне младите хора, които търсят работа и проявяват интерес към строителството, могат да разчитат на това, че строителните фирми се интересуват от развитието на кадри и ако получат добро предложение могат да помислят добре и да се започнат своето обучение. Колкото повече хора влязат в сектора, толкова по-добри резултати ще има за обикновената градска среда, но и за големи строителни проекти в България.

Previous Post

Next Post