Личен блог за всичко

Астигматизъм или замъгляване на зрението

април 17, 2018 Georgi 0 Comments

Астигматизмът е изключително разпространен проблем, който предизвиква замъгляване на зрението.

Астигматизмът е предизвикан от вродена аномалия, която не позволява точното фокусиране на светлината върху ретината.

Офталмолозите изказват мнение, че главна причина за астигматизма е неправилната форма на роговицата. Това кара светлината да се фокусира вместо върху една точка, върху две точки в ретината. Обикновено хората се раждат с неправилна форма на ретината, а защо е така, все още не е обяснено.

Освен, че е вроден, астигматизмът може да бъде и генетично наследен. С напредване на възрастта той може да се увеличава или да намалява.

Не са редки случаите, когато се достига до астигматизъм в следствие хирургична интервенция или травма на очите.

Когато астигматизмът не е толкова напреднал, съвсем нормално е да не бъде забелязан. Обикновено се наблюдава намалена острота на зрението, замъгленост на образите, високо напрежение в очите и умора. Често срещано е главоболието. Всичко това, взето заедно води до намаляване на работоспособността на пациента.

За да бъде направена точна диагноза, трябва да се мине на преглед при офталмолог.

Както при останалите аномалии на очите, така и при астигматизма корекциите се правят с очила, контактни лещи или с хирургична намеса. До операции прибягват хората, които не могат да носят очила или лещи.

В днешно време най-добрата алтернатива на операцията е лазерната коагулация. При тази корекция се използва лазер с ултравиолетови лъчи, които съдействат за изтъняване на дефектната роговица. Към кой начин на корекция трябва да се насочите, ще ви посъветва вашия офталмолог.

Контактните лещи се препоръчва за корекция, когато астигматизмът е във висока степен или се съчетава с късогледство или далекогледство.

Определено очилата са класика при корекцията на астигматизма. Стъклата им са специални и се правят по поръчка.

Специалистите препоръчват хората, страдащи от астигматизъм, да намират време да правят упражнения, които ще облекчат състоянието им. Редовните прегледи при специалист ще възпрепятстват задълбочаването на проблема.

Previous Post

Next Post