Личен блог за всичко

Избор на помпа. какво трябва да знаем!

юли 3, 2019 Radi 0 Comments

Има много неща, които трябва да се разгледат при избора на помпа, която би била подходяща за вашето мазе. По този начин главните фактори, които трябва да бъдат взети под внимание при избора на помпа, са нейната мощност, тип (подводна или пиедестална да бъде) и налягането на главата. В тази публикация са най-важните точки за разглеждане.

Първият важен въпрос, който трябва да се обмисли е изборът на типа помпа – подводна или с пиедестал, тъй като има два основни вида помпи за басейни, от които можете да избирате. Един тип е помпата за потапяне във вода, която е водоустойчива и работи под вода. Инсталирана в ямата, тя се активира от сензори, когато нивото на водата се покачи значително. Другият тип е помпата на пиедестал, която работи извън ямата и изтегля вода през тръба, преди да я изнесе от ямата. Едно от предимствата на избора на потапящите се във вода помпи е, че те са значително по-тихи в сравнение с външните помпи, които могат да бъдат наистина шумни.

Друг важен въпрос е мощността на помпата.  Най-важният параметър при преценката при избора на помпа за сондаж е нейната мощност за теглене на вода, измерена в конски сили. Можете да избирате от широка гама от помпи с мощност, варираща от 1/3 конски сили до повече конски сили. Освен, ако не живеете в район, който е обект на чести наводнения, средните помпи с мощност трябва да ви обслужват добре.

След това трябва да помислите за избора между ръчна и автоматична помпа.  Ще трябва да решите дали ръчен или автоматичен резервоар ще бъде идеален избор за вашите изисквания. Ръчните помпи са по-евтини, но автоматичните помпи ви освобождават от работата по мониторинга на състоянието на водата.

Друг важен параметър, който трябва да проверите при закупуване на помпа за сондаж, е спецификацията на налягането на главата. Това е стойност, която обикновено се измерва в метри и която определя най-високата надморска височина, до която помпата може да изсмука вода срещу гравитацията.

Настройката на напрежението и дължината на захранващия кабел е друг важен аспект в този контекст. Проверете изискванията за напрежение и дължината на захранващия кабел на помпата. Дължината на кабела трябва да се провери, тъй като трябва да се уверите, че помпата е близо до изхода GFCI (прекъсвач на веригата за прекъсване на земя), който ще я захранва. В случай, че трябва да работите с помпа 24×7, например, потърсете резервно устройство за батериите, което позволява на помпата да работи без прекъсване, дори при неизправности в захранването.

Сглобяването и инсталирането на този уред е най-добре да се извърши от професионалисти, тъй като включва няколко малки подробности, за които трябва да се погрижат. С инсталирана и функционираща гладка помпа на сонда, вече няма нужда да се притеснявате за проблемите, свързани с добива на вода в сутерена.

Източник: Онлайн магазин kaymu.bg

Previous Post

Next Post